• jbanner1
  • jbanner2
  • jbanner3
  • jbanner4
  • jbanner5
  • jbanner6
  • jbanner7
  • jbanner8
  • jbanner9
  • jbanner9b
b_768_0_16777215_00_images_vintage-1794752_1280.jpg

Vanochtend zat ik achter mijn piano te bladeren door wat liedboeken die altijd tegen de piano-standaard staan. Ik opende het boek van Anouk. O ja, Nobody's wife!


Ik herinnerde me de keer dat ik dit lied zong tijdens de opleiding tot dramatherapeut. Vol frustratie, melodrama, ontlading en opluchting. Lijden was in die tijd de grondslag voor mijn liedjes. Achteraf kan ik schaamte voelen, naar mijn medestudenten: 'Jolanda, de Dramaqueen!' Ik zou er een lied van kunnen maken, maar zou mij dan weer laten leiden door LIJDEN. Het is de vraag of ik dat wil. Eerlijk gezegd luister ik veel liever naar de fluisterende, prompte, snelle, felle, volle, weidse, onverwachte, verrassende, voorzichtige, herhalende (wanneer ik niet geluisterd heb) invallen.

Waaronder deze vraag, die me vanochtend inviel:

Klink jij leidend of lijdend?

Die mij, en mijn man, noopte tot verder onderzoek. Mijn man kwam prompt met een mooie analyse van zijn al dan niet lijdende leidende stem tijdens een voetbalwedstrijd. 'Met mijn 47 jaar weet ik toch wel aardig wat van het spelletje en kan ik daarin dus gerust sturend en leidend zijn, maar voor ik het weet klinkt er frustratie en irritatie, dus lijden, in mijn stem door. En daarmee wil ik eigenlijk niet leidend zijn.'

Wat is een lijdende stem:
Een stem (met woorden) vol frustratie, onmacht, pijn, tekort, zorgen, roddel, oordeel, agressie, schaamte, moeite, last, spanning, ..., noem maar op: Alles waar je van in de kramp schiet, in de rem. Waar jij of een ander zich rot van gaat voelen. Waar je stem letterlijk en figuurlijk onder te lijden heeft.

Wat is een leidende stem:
Een rustige, zelfverzekerde, moeiteloze, soepele, ontspannen, krachtige stem vol overtuigingskracht en impact. Een stem waar je direct naar luistert, die je direct volgt.

Let op: zo'n leidende stem kan overtuigend zijn met lijdende woorden:
Vaste overtuigingen als: 'Je weet het, Jolanda, jij kunt dat niet!', kunnen zo rustig en rotsvast van binnen klinken dat ik er steevast naar luister. Maar hé, dat is niet de stem die ik wil volgen. Deze stem blaast mijn vuurtje uit. Leonard Cohen ondersteunt dit, wanneer hij op zijn laatste cd zingt/zegt: 'You want it darker, we kill the flame.'

Nee.
Ik luister graag naar - andermans of mijn eigen - positieve, overvloedige, optillende, inspirerende leidende stemmen. De stem van Bentinho Massaro, bijvoorbeeld. Of de lichte toon van Humberto Tan. Of de rustig wijze klank van Susan Smit. Of de diepe donkere stem van Leonard Cohen. De grappige originele gewaagde van Regina Spektor. De rustig bemoedigende stem van Nelson Mandela... Noem maar op. 

Volg die woorden die je vuur aanwakkeren. Die je inspireren. Die je nieuwsgierig maken. Die je doen onderzoeken. Die je doen landen. Die je doen ZIJN. Moeiteloos! Vrij!

Dus: mijn tip voor het nieuwe jaar: Luister goed naar de impact van stemmen voordat je besluit ze te volgen. Remt de stem? Niet volgen. Geeft de stem je ruimte? Volg. En dat zul je (ook weer letterlijk en figuurlijk) gaan horen in jouw stem.