• jbanner1
  • jbanner2
  • jbanner3
  • jbanner4
  • jbanner5
  • jbanner6
  • jbanner7
  • jbanner8
  • jbanner9
  • jbanner9b
b_768_0_16777215_00_images_trappenhuis.jpg

Negen jaar was ik. En meester kondigde aan dat er een talentshow zou worden georganiseerd in Hardenberg. En we zouden er met de hele klas naar toe gaan. En wie wilde, mocht meedoen.


'JA', dacht ik, 'dat ga ik doen. Ik ga zingen!'

Dagelijks zong ik, soms zelfbedachte, soms bestaande, liedjes. Ik nam ze op met mijn cassetterecorder, en luisterde ze terug. Ik stond zingend op, en ging zingend naar bed, aldus mijn moeder (die hierover een mooi gedichtje schreef in mijn poesie-album).

We moesten ons opgeven voor een bepaalde datum. Steeds dacht ik: 'Ik doe het!', maar dan durfde ik het toch niet. Zelfs tot de dag, tot het moment, van de talentshow dacht ik: 'Misschien kan ik me nog opgeven', en met bonzend hart dacht ik 'NU dan!'

Maar ik deed het niet.
Mijn twijfel won.

Laat jouw twijfel niet jouw weg bepalen. Als jij wilt zingen, DOE het dan. Als jij wilt reizen, DOE het dan. Als jij wilt schrijven, DOE het dan. Ont-wikkel jezelf tot een vrij wezen. Let op: ontwikkelen is NIET groeien. Ontwikkelen = jezelf bevrijden. Je 'stem' bevrijden. Je 'stem' ruimte geven.

Ik durfde het niet toen ik negen was. Maar wel toen ik 16 was, tijdens een karaoke. En toen ik voor de klas stond.
Ont-wikkelde mijn eerst nog hese, gespannen, geremde stem bij de logopedist.
En in het theaterkoor waarin ik eerst zong, en waarin ik later de liedjes schreef en dirigeerde.
En tijdens het volgen van een LOI-cursus (echt waar!).
En tijdens de opleiding tot muziek-/later dramatherapeut.
Tot Stembevrijder.
Door te oefenen met 'de Helende Stem'.
En nu onlangs weer bij de workshops Stemwerk.

Het ont-wikkelen van mijn stem gaat eindeloos door, zo voelt het. Volgens mij komt er nooit een moment dat ik denk: 'Dit is 'm, mijn meest pure stem. Helemaal ont-wikkeld'. Gelukkig niet, dat zou saai zijn. Ik ga lekker door met ont-wikkelen. Zodat mijn stem steeds meer ruimte krijgt.

Wil jij dat ook? De laagjes van je stem? De sluiers van je stem? Met meer gemak gaan praten en zingen? Meer ontspannen? Jouw idee├źn, jouw verhalen, jouw Weten gewoon rond galmen? Krachtig en vurig? Dat kan hoor. Ik help je graag met ont-wikkelen. In Kampen, en nu ook in Amsterdam, in mijn eigen StemLokaal, in de voormalige Marnix van Sint Aldegondeschool aldaar.

Dat trappenhuis! Jongens! Je moet gewoon een keer jouw stem daar horen galmen. Moeiteloos! Hmmm.