• jbanner1
  • jbanner2
  • jbanner3
  • jbanner4
  • jbanner5
  • jbanner6
  • jbanner7
  • jbanner8
  • jbanner9
  • jbanner9b
b_768_0_16777215_00_images_tas10.jpg
Maandagochtend in Amsterdam.

Heerlijk uitgeslapen rek ik mij uit en sla de lichtwerende gordijnen open. Weer een stille nacht midden in Amsterdam. Hier 'woon' ik zes weken, in een gezellig huis, met een pijpenla-binnentuintje, onderdeel van een grote binnentuin. In deze grote binnentuin, onderverdeeld in weet ik hoeveel van het zelfde formaat postzegel / pijpenla-tuintjes, verschijnt, boven het bovenste appartement, vier hoog, de bovenkant van een grote hoogwerker. Hij draait naar binnen. Een kabel met haak zakt naar beneden, er hangt van alles aan. Een uurtje later is het heien begonnen. Wat in vredesnaam gaat hier dan toch gebouwd worden? Een uitbouw? Geen plek voor, lijkt me. Weg is de stilte van het weekend.

Ach, het kon ook niet eeuwig stil blijven. En immers, ik ik ben op zoek naar avontuur, naar leven in de brouwerij, daarvoor ben ik in Amsterdam, toch? Dus verwelkom ik dit bonzende hart en loop ik op het ritme de Geuzenstraat uit, richting de Jordaan. De zon schijnt dapper tussen de huizen door, op de nog steeds mooi bloeiende roze-rode fuchsia's in de bloembakken die ook nu nog, in oktober, aan de bruggen hangen. Fuch fuch fuchsia's. Ik ben in de stad van Annie M. G. Schmidt, dus mag dat gerust zo zeggen. En ik zie veel dames à la Annie rondlopen. Wat zou ik ze graag op de foto zetten. Ze praten niet, niet allemaal, maar toch kan ik ze horen. Ik denk ze te kunnen horen. Ik zou ze graag even napraten. Proeven aan dit dialect. Ik heb het stiekem even zachtjes gedaan, geproefd, gekneed, tot het ietwat Amsterdams begon te klinken, in mijn oren. Maar ik durf niet echt hardop. Bang voor de reactie. Bang voor de weerstand. Bang dat het als disrespect opgevat zal worden. Wat niet zo is.

Mensen doen dat vaak bij mij, me napraten. Ken je dat? Dan doe ik, als Dorpse Dame, mijn best 'ABN' te praten. Algemeen Beschaafd Nederlands, want natuurlijk, een dialect is onbeschaafd (?), en zo wil ik niet overkomen. Toch? Dus dan doe ik mijn best ABN te praten en dan is de eerste reactie: Hengelooooo? Almeloooo? Ach, kon ik maar, net als Daniel Lohues, of Erik Hulzebosch, pal achter mijn dialect gaan staan.

Dat kan natuurlijk, ik kan het doen! Ik hoef niet mijn best te doen anders te praten. Als je het toch al hoort, waarom dan niet volop... Gewoon Lekker Galmen in het Drents. Ik weet niet, wie doet dat? Doe jij dat? Hoe praat jij als jij niet 'in het Oosten' bent?

Ik hoor het graag.

Gelukkig kan Galmen ook zonder woorden. De Noorderkerk klinkt bijvoorbeeld lekker. Maar volop? Nee, ook dat heb ik niet aangedurfd. Er valt nog wel het een en ander te bevrijden, hier.... :-)