• jbanner1
  • jbanner2
  • jbanner3
  • jbanner4
  • jbanner5
  • jbanner6
  • jbanner7
  • jbanner8
  • jbanner9
  • jbanner9b
bloem2.jpg
Mijn tuin is een chaos. Kijk dan toch! Alles groeit door elkaar, verdringt elkaar, vecht om ruimte, zonlicht, en onder de grond vermoedelijk om vruchtbare aarde, vocht. De sterkste plant wint. Mijn tuin wordt dus langzamerhand overwoekerd door enkele taaie, volhardende, maar helaas niet zo bij mij passende planten. Soms plant ik daarom iets nieuws, om vervolgens maanden later, een jaar later, te constateren dat ook die nieuwe plant opgeslorpt is door de taaie rakkers. Geen beginnen aan!

Jaren geleden maakte ik eens een schilderij met de titel: 'Wat bloeit wordt gesnoeid'. Met dat beeld probeerde ik mijn ingewikkelde relatie duidelijk te maken m.b.t het innemen van ruimte: Ieder heeft behoefte aan een plekje, aan ruimte, zichtbaarheid. Wie ben ik om te bepalen welk 'bloempje' gesnoeid moet worden, verpoot moet worden, verplaatst moet worden, gedumpt moet worden. Het liefst geef ik alles en iedereen EN mezelf organisch de ruimte, hopend op synergie. 1+1=3.

Hetzelfde geldt voor mijn binnenkant: Wie ben ik, om te bepalen welk bloemig ideetje gesnoeid moet worden, verpoot moet worden, verplaatst moet worden, gedumpt moet worden. Het liefst geef ik al mijn ideeën organisch de ruimte, hopend op synergie. 1+1=3.

Ik kan niet anders dan constateren dat deze manier van denken en doen, ook al is het soms organisch, in zijn totaliteit leidt tot chaos, verstrengeling en knopen. Zowel ondergronds als bovengronds. En dit leidt tot ademnood, verstikking, en uiteindelijk dus tot uitsterven van een 'soort'.

Hoe schep ik orde in die chaos? Hoe, en van waaruit, geef ik, alles en iedereen (?) ruimte en lucht?

Door allereerst te zorgen voor een vruchtbare, rulle bodem, vrij van wortels, stenen, en andere balast!

Wat is jouw vruchtbare bodem, van waaruit jij nieuw leven de ruimte wilt geven om uit te groeien tot iets moois?
Wat zijn de waarden van waaruit jij jouw leven – voor zover je daar grip op hebt - vorm wilt geven?

Ik heb voor mezelf een lange waslijst gemaakt, en daar de drie voor mij belangrijkste 'voedingsmiddelen' uitgehaald; waarden die mijn 'bodem' vruchtbaar houden:

– hier en nu
– waarnemen
– van idee naar vorm brengen

Komt er dan een vraag bij mij waarop ik Ja of Nee moet zeggen, dan stel ik mezelf de volgende vragen:

– Lijkt me dat leuk?
– Kan ik dat?
– Kan, wil en zal dit in mijn vruchtbare bodem tot bloei komen?

Kan ik op alledrie de antwoorden JA zeggen, dan neem ik de opdracht van harte aan! Vanuit deze bodem ontstaan de mooiste 'bloemen'.
Zo, en nu snel aan de slag met een nieuwe meerluik-opdracht. Is dat even toevallig: ik mag een 5 - luik maken van een bloemenfoto.