• jbanner1
  • jbanner2
  • jbanner3
  • jbanner4
  • jbanner5
  • jbanner6
  • jbanner7
  • jbanner8
  • jbanner9
  • jbanner9b
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/machtigmoe.jpg'
There was a problem loading image 'images/machtigmoe.jpg'
machtigmoe.jpg
GezinsDIP(Y)?                           RelatieDIP(Y)?                            Persoonlijke DIP(Y) ?

Iedereen heeft wel eens last van een DIPje en zoekt in eerste instantie het liefst naar een DIYje om er weer uit te komen. Een DIYje, ja. Je ziet ze tegenwoordig overal, wanneer je op zoek bent naar inspiratie voor je huis, tuin, inrichting: de DIY's. Do It Yourself. Je hoeft niet alles te kopen, veel kun je ook zelf bedenken en/of maken.
Vandaag onderzoek ik of dat wellicht ook geldt voor je persoonlijke-, relatie-, of gezins- DIP.

Laat ik eerst vertellen hoe het bij mij werkt. In mij is de reuring vaak groot. Ook in mijn relatie, en ja, ook in mijn gezin. Wat zou ik moeten zonder mijn pen, papier, stiften en fototoestel, heb ik me al vaak afgevraagd. Wanneer het mij, of ons, niet goed gaat, wil ik in beeld hebben wat er precies aan de hand is. Ik ga schrijven, krabbelen, associëren, en kom zo op grappige en helpende metaforen, zoals bijvoorbeeld onlangs de 'Vis in het water, schurend langs de wanden van zijn groots aquarium': http://www.eennieuwekijk.nu/blog/25-als-een-vis.html Ik schrijf, schaaf en schuur bij, loop rond met mijn fototoestel tot ik tevreden ben en weet: 'Ja, dit is het! Zo zit het.' En als vanzelf volgt er dan achteraan: 'En DIT is wat ik wil!'.
En zo heb ik weer van een DIPje een DIYje gemaakt: ik ben blij met mijn verhaal, met mijn metafoor, met de foto, en blij met de richting die het geheel mij gegeven heeft.

Vaak kan ik dat prima zelf, vaak heb ik een ander nodig voor die Nieuwe Kijk. Ook prima, dan wordt het een DITje - een Do It Together.

DIY-tips in tijden van DIP:
- Ga zitten en adem een paar keer diep in en uit (dit is het moeilijkste stuk, want meestal blijf je doorrennen of wegrennen)
- Pak een groot stuk papier, en breng je DIP in beeld: schrijf, of teken woorden, woordspinnen, krabbels, lijnen - het een leidt vanzelf naar het ander
- Pak je mobieltje, ga rondlopen, of wandelen, en maak foto's, met je verhaal nog in je achterhoofd (dit hoef je niet te bedenken, gaat vanzelf)
- Let op dat 'aha' moment. Ja! Zo voelt het! Hebbes!
- En dan ga je schaven, schuren, schuiven, tot je weet: zo zit het, en DIT is wat ik wil. Maak DAAR dan een foto van, om je te herinneren en print deze uit, stop deze in je portemonnee, hang'm op de koelkast, of zelfs groot aan je muur.

En ja, ditzelfde kan met zijn tweeën, of met je hele gezin! 'Praten' houd je/houdt jullie in cirkeltjes, 'doen' doorbreekt dat op levendige wijze en geeft veel inzicht in ieders gedachten en gevoelens.

Vind je het lastig om van je DIPje een DIYje te maken? Kies dan voor een DITje, met mij. Ik denk, coördineer, creëer, observeer, doe graag mee. In twee uur komen we een eind!

Dus: is je DIP te groot voor een DIY, investeer dan in een DITje. Voor 130,00 euro heb jij/heeft je relatie/je gezin een pakkend beeld waar je weer mee vooruit kunt.