• jbanner1
  • jbanner2
  • jbanner3
  • jbanner4
  • jbanner5
  • jbanner6
  • jbanner7
  • jbanner8
  • jbanner9
  • jbanner9b
b_768_0_16777215_00_images_rocket-launch-67643_1920.jpg
Gas geven en Remmen*, ik herken het ZO sterk in mezelf. Soms zelfs tegelijkertijd. Wat verscheurend:

Er is een drang naar vol en veel en volop.

En er is behoefte aan stil en rust en leeg.

Wat een gevecht kan dat zijn! Welke behoefte volg ik? En wat zijn de gevolgen daarvan?

Wanneer ik het ene volg, de drang naar vol en veel en volop, raak ik maar zo over-prikkelt. En dat betekent stemmingswisselingen, ontploffingsgevaar, en de pijnlijke gevolgen daarvan zoals het gevoel teveel te zijn, teveel ruimte in te nemen, de (angst voor) afwijzing, schuld en schaamte, en eenzaamheid.

Wanneer ik het andere volg, de behoefte aan stil en rust en leeg, dan raak ik maar zo onder-prikkelt. Voelt het leven saai, vervelend en suf. Daalt mijn energieniveau en vind ik het lastig om de zin en het nut van het leven te vinden. Dan geeft het leven me geen voldoening.

Je snapt dat die twee samen me soms in een spagaat zetten. En DAT voelt verlammend.

Pffff.

Terwijl ik dit zit te schrijven, praat ik hardop mee. Mij helpt dat, om te ordenen, om structuur te vinden in mijn chaotische binnenwereld. Ook krijgt die chaotische binnenwereld een plek in mijn liedjes en verhalen, op mijn eigen podium - soms alleen voor mezelf, soms ook voor anderen. Wat een prachtige manier om beide te mogen zijn, het oplaaiende vuur en het waakvlammetje. Het voorkomt oververhitting en uitdoving. Geeft ruimte voor ontlading, geeft inzicht en daardoor rust.

Herken je dit? Vind jij het ook lastig om hiermee om te gaan? Ben jij die Bulderaar EN die Aanpasser, of zal ik in dit geval zeggen; de Verstilde/Verstarde? De Inhouder? Kom mee onderzoeken op woensdag 11 juli. Dan brengen we het, op welke wijze dan ook, in beeld op de werkvloer van de StemWerkplaats.

*'Remmen en Gasgeven' is een e-book van Marielle van der Burgt. Ik las het ter ondersteuning van mijn eigen gedachten en ervaringen mbt extraverte hoogsensitieve Vlammende Vrouwen. In haar e-book las ik het 'hardop praten', en dat gaf een grote glimlach van herkenning op mijn gezicht. De term is perfect, Marielle! Check haar pagina, The Sensitive Way. Vind balans als extravert gevoelsmens.​