• jbanner1
  • jbanner2
  • jbanner3
  • jbanner4
  • jbanner5
  • jbanner6
  • jbanner7
  • jbanner8
  • jbanner9
  • jbanner9b
b_768_0_16777215_00_images_dolphin-2691864_1920.jpg
'Doe Normaal!'

We waren eens in Duitsland, in een klein dorpje, en stonden bij een bron te wachten tot hij zou gaan spuiten. Op gezette tijden deed hij dat. Volkomen natuurlijk. Vermoedelijk wanneer de druk precies goed was. En ja hoor, eerst borrelde hij een beetje, en toen kwam hij goed op gang; het water spoot omhoog. En tegelijkertijd groeide ons enthousiasme. Opgewonden stonden we erbij te galmen. We? Nou ja, ik. Mijn jongens zeiden: Doe normaal, mam.'

Hetzelfde zeiden ze toen ik enthousiast begon te 'galmen' toen ik dolfijnen uit het water op zag springen in het water rondom Gran Canaria, afgelopen mei.

'Doe normaal!'

Voor mij is 'Normaal' op zo'n moment dat ik begin te 'galmen'. Want tégen natuurlijk is dat ik me op zo'n moment In Ga Houden. Dat zou me moeite kosten.

Kost het zo'n bron moeite om te borrelen en spuiten? Nee! Kost het een dolfijn moeite om boven het water uit te springen? Nee! Kost het mij dan moeite om te galmen? Nee! Het ontglipt me, gaat vanzelf, borrelt op en gaat naar buiten.

Soms voel ik daarentegen, dat ik mijn bést doe, dat ik over enthousiast DOE. Kijk eens, wat een energie! Hoor eens, wat een geluid! Zie eens hoe blij, vrolijk, vrij en gelukkig!' Tja! Dan krijg ik last van mijn stem. Voel ik de druk. Word ik wat hees. Moet ik kuchen of de keel schrapen. En daarna uitrusten. Bijkomen. Dan was ik aan het bulderen. Dan overschreeuw ik mezelf. En anderen. Zodat ze wat terug deinzen, zich gaan beschermen.

En dát is anders dan bijvoorbeeld mijn kinderen die zeggen: 'Doe normaal'. Dat doen ze niet omdat ze ervan schrikken, of erdoor overweldigd worden. Dat is denk ik vooral schaamte (vul ik even voor ze in, ik zal het ze vanavond vragen): 'Wat vinden anderen ervan. Dat doe je toch niet!' Dat is meer een kwestie van normen die overschreden worden. Misschien de norm: 'Moeders horen zich rustig en volwassen te gedragen'??
Dat mag dan normaal zijn, maar toch, soms :-), ook tegen natuurlijk.

'Goed verhaal. Lekker kort ook' zouden ze nu zeggen als reactie op dit lange bericht.
En ja, een fb-norm(aal) is ook: korte berichten 'werken' beter. Tja. Maar ook dat gaat tegen mijn natuur en is daarmee voor mij Niet Normaal. Ik zou dan het werkelijke onderzoek missen.

En wat een onderzoek is het zeg, dat bulderen, inhouden, aanpassen, of gewoon lekker galmen... niet normaaaaaal... '

Onderzoek je mee? Woensdag 11 juli?